Wat houdt het transformatieplan in?
Het doel is om mensen met een mentale kwetsbaarheid sneller passende zorg en ondersteuning te bieden. Dit draagt bij aan kortere wachtlijsten, betere zorgkwaliteit, lagere kosten en hogere medewerkerstevredenheid. Het plan richt zich op drie belangrijke thema’s:
1. Uniform Instroommodel (UIM)
Met het Uniform Instroommodel zorgen we ervoor dat mensen met mentale klachten tijdiger en passender zorg of ondersteuning krijgen. Dat gebeurt met een centrale plaats voor consultatie, domeinoverstijgende casusoverleggen, verkennende gesprekken en een transfertafel, en de ontwikkeling van een digitale matchingstool. Tijdens het verkennend gesprek wordt samen met de zorgvrager bepaald welke zorg of ondersteuning passend is. Hierbij staat eigen regie centraal.
2. Preventie
Het thema preventie voor mentaal welbevinden omvat de volgende onderdelen:
- versterking van regionale mentale weerbaarheidsinterventies en digitale voorzieningen
- het versterken van de actieve samenwerking tussen de zorg- en welzijnspartners in het sociaal domein en POH-ggz, en
- het aanbieden van leefstijlinterventies voor mensen die op de wachtlijst staan.
3. Ervaringsdeskundigheid
Met het thema ervaringsdeskundigheid zorgen we ervoor dat we optimaal gebruikmaken van de bijdrage van ervaringsdeskundigheid en herstelondersteunende activiteiten aan passende zorg. We zetten daarbij in op de (verdere) ontwikkeling van een regionale herstelacademie en van familie-ervaringsdeskundigheid.
Dit transformatieplan is een gezamenlijke inspanning. Huisartsen, zorg- en welzijnspartners, ggz, zorgverzekeraars, gemeenten en inwonersorganisaties werken samen om de mentale gezondheidszorg in Zuid-Limburg te verbeteren. Door krachten te bundelen, zorgen we ervoor dat iedereen op het juiste moment de juiste zorg krijgt.